New York cheesecake

Cheesecake (po naše tudi sirova torta) prvotno izhaja iz New Yorka. Recept je zelo preprost, priprava pa malce dolgotrajna, saj moramo pečeno torto hladiti čez noč, da se nadev lepo ohladi in učvrsti. Ohlajeno torto postrežemo brez vseh dodatkov, za še večji užitek pa jo lahko prelijemo s toplim (lahko tudi hladnim) češnjevim, višnjevim, malinovim ali jagodnim prelivom.

Priprava: 20min. Kuhanje: 50min. Skupaj: 1h 10min.

Sestavine:

  • maslo za namestitev pekača
  • 900 g kremnega sirčka (sirnega namaza)
  • 200 ml kisle smetane
  • 250g (rjavega) sladkorja
  • 1,5 žličke vanilijeve arome
  • 1,5 žličke dobro naribane limonine lupine
  • 3 žlice moke
  • 4 jajca

Piškotno dno:

  • 250 g polnozrnatih ali maslenih piškotov
  • 90 g masla
  • 2 žlici sladkorja

Postopek:

  1. Pečico vključimo in nastavimo na 180 stopinj Celzija. Rešetko v pečici nastavimo na srednjo višino. Okrogel pekač za torte s snemljivim obodom (premera 23 cm) rahlo namastimo z maslom, nato pa dno modela obložimo s papirjem za peko. V kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. Kozico odstavimo in počakamo, da se maslo nekoliko ohladi.
  2. V kuhinjskem mešalniku drobno zmeljemo piškote. Dodamo stopljeno maslo in sladkor ter dobro premešamo, da se piškoti in maslo povežejo v enotno zmes. Polovico piškotne mase stresemo v pekač in jo z dlanmi dobro pritisnemo ob dno. Ostalo maso pritisnemo ob obod pekača, da naredimo malo roba. Piškotno osnovo pečemo v ogreti pečici 10 minut. Pečeno osnovo vzamemo iz pečice in ohladimo.
  3. Kremni sirček in kislo smetano stresemo v veliko skledo. Z električnim mešalnikom, nastavljenim na srednjo hitrost, ju mešamo približno 2 minuti, da dobimo gladko in kremasto zmes. Hitrost mešalnika znižamo in v zmes vmešamo sladkor, sol, vanilijevo aromo, limonino lupinico, limonin sok in moko. Nato v zmes postopoma, enega za drugim, vmešamo še jajca. Mešamo na nizki hitrosti in ko dobimo enotno kremasto zmes, prenehamo z mešanjem.
  4. Pripravljeno zmes vlijemo na ohlajeno piškotno osnovo. Pekač previdno potresemo, da se zmes enakomerno razporedi in po vrhu lepo pogladi. Cheesecake pečemo v ogreti pečici 35 do 40 minut. Pomembno je, da v prvi polovici peke vrat pečice ne odpiramo!
  5. Ko torta v sredini doseže malo več kot 70 stopinj Celzija, nadev v sredini pa je še malce “moker”, ugasnemo pečico, vratca pečice pripremo in torto 30 minut hladimo v ugasnjeni pečici. Pekač nato vzamemo iz pečice in torto ohladimo na sobno temperaturo, potem pa jo več ur (najbolje kar čez noč) hladimo v hladilniku.
  6. Ohlajeno torto vzamemo iz pečice in previdno odstranimo iz pekača. Serviramo jo na krožnik ali pladenj, razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo. Postrežemo jo brez dodatkov ali pa jo prelijemo s toplim ali hladnim sadnim prelivom.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja