Pečen fižol s sirom in jajci

SESTAVINE:

  • olje
  • 200g suhega belega fižola
  • 150g suhega rjavega ali rdečega fižola
  • 1 lovorjev list
  • 0,5 čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 100g slanine
  • 200g mladega sira v slanici
  • 5 jajc
  • 150ml mleka
  • nekaj vejic svežega peteršilja
  • sol in sveže mleti poper

POSTOPEK:

  • Fižol preberemo, speremo pod tekočo vodo, stresemo v skledo in zalijemo s hladno vod. Zrna, ki se ne potopijo, polovimo in zavržemo. Fižol namakamo vsaj 8 ur, najbolje je, da ga namakamo čez noč.
  • Namočen fižol odcedimo, stresemo v večji lonec in zalijemo s toliko hladne vode, da njen nivo sega vsaj tri prste nad fižol. Pristavimo in zavremo. Fižol nato ponovno odcedimo, še enkrat zalijemo z ustrezno količino hladne vode in ga skupaj z lovorjevim listom, čebulo in česnom kuhamo toliko časa, da se zmehča. Kuhan fižol solimo in odcedimo.  
  • Tri jajca trdo skuhamo (recept je TUKAJ), dva pa prihranimo za kasneje. Kuhana jajca olupimo in narežemo na debelejše rezine. Slanino narežemo na koščke, ki jih hrustljavo popražimo v ponvi na malo olja. Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo, osušimo in grobo sesekljamo. 
  • Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Globok pekač z narastke namastimo z oljem, potem pa vanj v plasteh zlagamo kuhan fižol, na rezine narezana kuhana jajca, popraženo slanino in nadrobljen sir. Zlaganje začnemo in zaključimo s plastjo kuhanega fižola, ki ga potrosimo z malo mletega popra in sladke paprike. 
  • V skledici razžvrkljamo preostali jajci in ju rahlo začinimo s soljo ter zmešamo z mlekom in sesekljanim peteršiljem. Zmes polijemo po vrhnji plasti fižola. Zloženko pečemo v ogreti pečici 25 do 30 minut. Postrežemo s kruhom in skledo solate. 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.