Mlečni kruhki

SESTAVINE:

  • 240 ml mleka
  • 2 čajni žlički (10g) suhega kvasa ali 20g svežega kvasa
  • 500 g gladke bele moke
  • 10 g soli
  • 2 žlici sladke smetane
  • 2 jajci
  • 50 g stopljenega masla
  • 2 žlici masla, za premaz

KUHINJSKI PRIPOMOČKI

SKODELICA,SKLEDA,PEKAČ (30 CM X 25 CM),PAPIR ZA PEKO,KRPA ALI ŽIVILSKA FOLIJA

POSTOPEK

  • KVASNA MEŠANICA V skodelici premešamo mlačno mleko in kvas. Postavimo na stran za 5 minut, da se kvas stopi in prične reagirati.
  • NASVET Mleko ne sme biti vroče, saj lahko uniči kvas, najboljše je, da je temperatura mleka okoli 35°C.
  • ZAMESIMO TESTO V večji skledi premešamo moko in sol. Dodamo kvasno mešanico, sladko smetano in jajci ter s kuhalnico dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Z rokami ali v kuhinjskem robotu zgnetemo v testo. Gnetemo 2 – 3 minute, da nastane prožno testo.
  • NASVET Testo bo lepljivo in se bo lepilo na prste, priporočava da ga pregnetete kar z eno roko v skledi, ne dodajamo dodatne moke.
  • VZHAJANJE Ko je testo zgneteno, dodamo stopljeno (ohlajeno) maslo in ga dobro vgnetemo v testo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo ali živilsko folijo, da se testo ne izsuši. Pri sobni temperaturi pustimo vzhajati 35 – 45 minut, oziroma tako dolgo, da se testo podvoji.
  • VZHAJANJE Testo razdelimo na 12 delov. Vsak del testa oblikujemo v kroglice. Pekač velikosti približno 30 cm x 25 cm obložimo s papirjem za peko. Kroglice testa položimo na pekač, pazimo, da je med njimi vsaj 2 cm prostora. Postavimo na stran, da pri sobni temperaturi vzhajajo še 35 – 45 minut, oziroma tako dolgo, da se testo podvoji.
  • PEČENJE Postavimo v prehodno segreto pečico. Pečemo 25 – 30 minut pri 190 °C. Pečene kruhke vzamemo iz pečice in jih prestavimo na rešetko. Poljubno premažemo s stopljenim maslom in počakamo, da se popolnoma ohladijo, nato jih postrežemo.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja