Mlečni kruhki
SESTAVINE:
- 240 ml mleka
- 2 čajni žlički (10g) suhega kvasa ali 20g svežega kvasa
- 500 g gladke bele moke
- 10 g soli
- 2 žlici sladke smetane
- 2 jajci
- 50 g stopljenega masla
- 2 žlici masla, za premaz
KUHINJSKI PRIPOMOČKI
SKODELICA,SKLEDA,PEKAČ (30 CM X 25 CM),PAPIR ZA PEKO,KRPA ALI ŽIVILSKA FOLIJA
POSTOPEK
- KVASNA MEŠANICA V skodelici premešamo mlačno mleko in kvas. Postavimo na stran za 5 minut, da se kvas stopi in prične reagirati.
- NASVET Mleko ne sme biti vroče, saj lahko uniči kvas, najboljše je, da je temperatura mleka okoli 35°C.
- ZAMESIMO TESTO V večji skledi premešamo moko in sol. Dodamo kvasno mešanico, sladko smetano in jajci ter s kuhalnico dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Z rokami ali v kuhinjskem robotu zgnetemo v testo. Gnetemo 2 – 3 minute, da nastane prožno testo.
- NASVET Testo bo lepljivo in se bo lepilo na prste, priporočava da ga pregnetete kar z eno roko v skledi, ne dodajamo dodatne moke.
- VZHAJANJE Ko je testo zgneteno, dodamo stopljeno (ohlajeno) maslo in ga dobro vgnetemo v testo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo ali živilsko folijo, da se testo ne izsuši. Pri sobni temperaturi pustimo vzhajati 35 – 45 minut, oziroma tako dolgo, da se testo podvoji.
- VZHAJANJE Testo razdelimo na 12 delov. Vsak del testa oblikujemo v kroglice. Pekač velikosti približno 30 cm x 25 cm obložimo s papirjem za peko. Kroglice testa položimo na pekač, pazimo, da je med njimi vsaj 2 cm prostora. Postavimo na stran, da pri sobni temperaturi vzhajajo še 35 – 45 minut, oziroma tako dolgo, da se testo podvoji.
- PEČENJE Postavimo v prehodno segreto pečico. Pečemo 25 – 30 minut pri 190 °C. Pečene kruhke vzamemo iz pečice in jih prestavimo na rešetko. Poljubno premažemo s stopljenim maslom in počakamo, da se popolnoma ohladijo, nato jih postrežemo.