Bagels
SESTAVINE:
- 1 kg gladke bele moke, tip 500
- 15g svežega kvasa ali 7g suhega kvasa
- 500 ml vode
- 2 jajci
- 20g soli
- 50g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
- ½ čajne žličke sode bikarbone
- 1 žlica cvetličnega medu
- mešanica semen (črna kumina, sezam, janež…) *poljubno
KUHINJSKI PRIPOMOČKI
KUHINJSKI ROBOT (POLJUBNO),KUHINJSKI NOŽ,KUHINJSKA KRPA,ŽIVILSKA FOLIJA,PAPIR ZA PEKO,KUHINJSKA LOPATICA,VEČJI PEKAČ
POSTOPEK:
- ZGNETEMO V TESTOV kuhinjskem robotu premešamo moko, vodo, kvas. S pomočjo kuhinjskega robota zgnetemo v testo (v kolikor bomo zgnetli na roke, gnetemo približno 5 minut). Dodamo dve jajci ter sol. Gnetemo še 3 minute. Počasi dodamo na kocke narezano zmehčano maslo. Gnetemo še 5 minut. Testo mora biti prožno in gladko. Zgneteno testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati 1 uro na sobni temperaturi.
- OBLIKUJEMO V HLEBČKE Testo razdelimo na 14 delov, vsak naj tehta približno 120g. Vsakega oblikujemo v mali hlebček. Oblikovane pustimo počivati na pultu 5 minut, na ta način jih bomo lažje končno oblikovali v bagel.
- VZHAJANJE Oblikujemo v bagel. Na sredini hlebčka naredimo luknjo in enakomerno raztegnemo do premera sredinske luknje 3 cm. Oblikovane položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pazimo, da je med njimi dovolj prostora. Pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati 40 – 50 minut na sobni temperaturi ali čez noč v hladilniku.
- SKUHAMO VSAK BAGEL Pečico segrejemo na 220 °C. Na kuhalnik pristavimo velik lonec, ki je ¾ napolnjen z vrelo vode. Dodamo ½ čajne žličke sode bikarbone in 1 žlico medu. Z veliko lopatico previdno položimo bagel v vodo. Kuhamo 1 minut na vsaki strani, v vreli (nežno vretje) vodi.
- PEČENJE Kuhane bagele previdno položimo na pladenj in jih poljubno na eni strani povaljamo v mešanici semen. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko in postavimo v pečico. Pečemo 20 minut oziroma dokler niso bagels lepo zapečeni in slastni. Ohladimo jih na rešetki in postrežemo z najljubšim nadevom.