Bagels

SESTAVINE:

  • 1 kg gladke bele moke, tip 500
  • 15g svežega kvasa ali 7g suhega kvasa
  • 500 ml vode
  • 2 jajci
  • 20g soli
  • 50g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
  • ½ čajne žličke sode bikarbone
  • 1 žlica cvetličnega medu
  • mešanica semen (črna kumina, sezam, janež…) *poljubno

KUHINJSKI PRIPOMOČKI

KUHINJSKI ROBOT (POLJUBNO),KUHINJSKI NOŽ,KUHINJSKA KRPA,ŽIVILSKA FOLIJA,PAPIR ZA PEKO,KUHINJSKA LOPATICA,VEČJI PEKAČ

POSTOPEK:

  • ZGNETEMO V TESTOV kuhinjskem robotu premešamo moko, vodo, kvas. S pomočjo kuhinjskega robota zgnetemo v testo (v kolikor bomo zgnetli na roke, gnetemo približno 5 minut). Dodamo dve jajci ter sol. Gnetemo še 3 minute. Počasi dodamo na kocke narezano zmehčano maslo. Gnetemo še 5 minut. Testo mora biti prožno in gladko. Zgneteno testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati 1 uro na sobni temperaturi.
  • OBLIKUJEMO V HLEBČKE Testo razdelimo na 14 delov, vsak naj tehta približno 120g. Vsakega oblikujemo v mali hlebček. Oblikovane pustimo počivati na pultu 5 minut, na ta način jih bomo lažje končno oblikovali v bagel.
  • VZHAJANJE Oblikujemo v bagel. Na sredini hlebčka naredimo luknjo in enakomerno raztegnemo do premera sredinske luknje 3 cm. Oblikovane položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pazimo, da je med njimi dovolj prostora. Pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati 40 – 50 minut na sobni temperaturi ali čez noč v hladilniku.
  • SKUHAMO VSAK BAGEL Pečico segrejemo na 220 °C. Na kuhalnik pristavimo velik lonec, ki je ¾ napolnjen z vrelo vode. Dodamo ½ čajne žličke sode bikarbone in 1 žlico medu. Z veliko lopatico previdno položimo bagel v vodo. Kuhamo 1 minut na vsaki strani, v vreli (nežno vretje) vodi.
  • PEČENJE Kuhane bagele previdno položimo na pladenj in jih poljubno na eni strani povaljamo v mešanici semen. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko in postavimo v pečico. Pečemo 20 minut oziroma dokler niso bagels lepo zapečeni in slastni. Ohladimo jih na rešetki in postrežemo z najljubšim nadevom.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja