Mehiški fajitas
SESTAVINE
- 1 velika bela čebula
- 1 zelena paprika
- 1 rdeča paprika
- 1 svinjski zrezek
- 1 srednje velik piščančji file
- olivno olje
Začimbe za marinado:
- sok ene limone
- 2 žlički olivnega olja
- 1 strt strok česna
- ščepec origana
- pol čajne žličke čilija
- ščepec bazilike
- sol in poper po okusu
Sestavine za tortilje:
- 40 dag gladke bele moke
- sol
- 1 jajce
- malo olja
- topla voda po potrebi
POSTOPEK
Piščančje in svinjsko meso narežemo na majhne rezine in jih dve uri mariniramo v marinadi, ki jo pripravimo takole:
MARINADA: v skledi zmešamo sestavine za marinado. V ponvi segreješ olivno olje, v katerem skupaj počasi pražimo čebulo narezano na lističe ter prav tako na lističe narezano papriko. Po približno 5 minutah dodaš marinirano meso in dodatno začiniš s čilijem in poprom. Vse skupaj se praži še nekje 10 minut. Fajitas postrežemo v pšeničnih tortiljah, ki jih lahko kupimo v trgovini ali pa naredimo sami. Sestavine za tortilje zmešamo skupaj, zgnetemo v gladko testo, vodo dodajamo toliko, da se lepo zgnete. Testo razdelimo v več malih hlebčkov v velikosti limone. Hlebčke razvaljamo v “palačinke” in jih v ponvi na malo olja spečemo tako kot palačinke. Fajitas zaviješ v tortiljo in jo poješ seveda z roko. Zraven se ponudi avokadov pire (avokado olupiš in zmečkaš), kislo smetano ter pire iz rjavega fižola. PIRE IZ RJAVEGA FIŽOLA: Fižol (najbolje iz konzerve) zmečkaš in ga na hitro prepražiš na malo maščobe z dodatkom popra, soli in čilija.