Ameriška jabolčna pita
Pristna ameriška pita je ameriška tradicionalna jed.
Priprava: 25 min. Kuhanje: 30 min. Skupaj: 55 min.
Sestavine za 8 oseb:
- 250g moke
- 1 ščepec soli
- 150g margarine ali masla
- 6 žlic vode
Nadev:
- 5 jabolk
- 2 žlici sladkorja
Za posip:
- 2 žlici sladkorja v prahu
Za posodo:
- 2 žlici margarine
Postopek:
- V skledo stresemo moko in sol. Dodamo na koščke narezano margarino in jo s prsti hitro in rahlo vgnetemo v moko. Zalijemo z mrzlo vodo in z rokami vse skupaj zgnetemo v krhko testo. Pekač za pite namastimo z margarino.
- Pripravljeno testo razdelimo na dva dela. Del testa na pomokani delovni površini razvaljamo tako, da dobimo okroglo ploščato površino, s katero prekrijemo dno in obod namaščenega pekača. Testo z vilicami na večih mestih prebodemo. Odvečno testo z nožem odrežemo.
- Pečico vklopimo na 200 stopinj Celzija. Jabolka olupimo, operemo in osušimo. Nato jih na grobo naribamo, stresemo v skledo in poparimo z vrelo vodo. Jabolka odcedimo (ožamemo) in enakomerno razporedimo po testu. Po jabolkih posujemo sladkor.
- Drugi del testa razvaljamo v krog in z njim prekrijemo pekač. Odrežemo odvečno testo in obe testi na robovih združimo skupaj s “ščipanjem”. Po želji po združenem robu testa naredimo vzorec. Preden pito položimo v pečico, jo poškropimo z vodo, nato pa pečemo v ogreti pečici 30 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice, ohladimo, posujemo s sladkorjem v prahu, razrežemo in serviramo na krožnike.